مواد اولیه آجر

در ایران بیش از ۷۰۰۰ کارخانه تولید آجر موجود می باشد که محصول اکثر این کارخانه ها آجر سنتی و آجر ماشینی می باشد اما به دلیل تولید با فناوری های قدیمی ۲ برابر بیش از تولید آجر با فناوری جدید انرژی مصرف می شود.
تنوع تولید آجر در کشور زیاد می باشد ولی بیشترین سهم تولید آجر کشور مربوط به آجرهای فشاری می باشد.
انواع مختلف آجرها، آجر فشاری، آجر ماشینی، آجر نما، آجر سفالی، … می باشد.
بیشترین سهم تولید آجر در کشور، مربوط به شهرهای اصفهان، یزد و … می باشد.
طبق آمارهای گرفته شده مصرف انرژی حرارتی در تولید آجر در کشور ایران بسیار بیشتر از مصرف انرژی تولید آجر در بسیاری از کشورهای اروپایی می باشد.
مواد اولیه آجر سنتی خاک های رسی است.در بعضی از موارد نیز از خاک هایی که دارای ترکیبات و ماسه های سیلیسی است به همراه خاک رس استفاده می شود.خاک های رسی از دو طریق تولید می شوند یا توسط تجزیه مستقیم سنگ های آذرین و یا از تجزیه و هوازدگی شیل.
در خاک های رسی کانی هایی موجود است که نقش آن ها بسیار مهم است، این کانی ها شامل کائولینت، ایلیت، منیزیم، آلومینیوم، هیدروکسید های آلومینیوم، هیدروکسیدهای آهن، اکسیدها و مواد آلی می باشد.
میزان دما و زمان پخت تولید هر آجر به ترکیب و اندازه مواد اولیه کانی های موجود در خاک رس مرتبط است ولی شناسایی این کانی های رسی هزینه بر است. کانی هایی که کنترل آن در مواد اولیه واجب است عبارتند از: سنگ آهک، ژیپس، کربن، آهن و پیریت و …
رنگ آجر نیز از جمله مواردی است که به شرایط پخت و ترکیبات اولیه آن وابسته است.
رنگ های قرمز، آبی و زرد رنگ هایی است در آجر ها دیده می شود که بیشتر مربوط به شرایط و طرز پخت آجر است.
مثلا اگر آجرها با فاصله در کوره قرار گیرند آهن به اکسید و هیدروکسید تبدیل شده و بقیه آن به هماتیت تبدیل می شود و از آن جا که هماتیت قرمز رنگ است آجر حاصله قرمز رنگ خواهد بود پر رنگی و کم رنگی آن وابسته به دمای پخت می باشد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.